TÁRGY NEVE: Webanimációk programozása

TÁRGY KÓDJA:

Összes kredit: 2

Összes óraszám: 2

Óra típusa

 

előadás

 

gyakorlat

 

konzultáció

Kredit

-

2

-

Heti óraszám

-

2

-

Számonkérés módja

-

X

-

Általános leírás

A Webanimáció tantárgy során hallgatóink megismerik napjaink egyik legelterjedtebb, vektorgrafikus animációk készítésére alkalmas fejlesztő programjának használatát. Az oktatás végére tanulóink képessé válnak animált webes tartalmak vagy akár egyszerűbb teljes Flash oldalak, banner-ek, önállóan működő animációk, interaktív képgalériák, zene- és videó állományokat lejátszó alkalmazások készítésére és publikálására. A haladóbb hallgatók, magasabb szinten is elsajátíthatják a webanimációk elkészítésének módját.

Az ActionScript olyan hatékony script-nyelv, amely lehetővé teszi komplex Flash alkalmazások, interaktív weboldalak készítését. A haladó kurzus célja, hogy a résztvevő képes legyen összetettebb programozási problémák megoldására, haladó szintű animációk készítésére valamint animációs feladataik optimalizálására. A résztvevők a kurzus során az ActionScript alapvető nyelvi elemeinek és programozási technikáinak elsajátítása mellett a gyakorlatban jól hasznosítható módszertani ismereteket is szereznek a projektközpontú megközelítés miatt.

Tematika

  • Ábrázolási technikák, szimbólumok és elnevezésük ismétlése összetett szimbólumok esetén.
  • Mozgatás, egér-események, tömbök használata, klónozás. A fájlok meghívása egymásból.
  • Osztályok lehetőségeinek kihasználása: öröklés és származtatás. Változók átadása as fájlok között. Visszatérési értékkel meghívott függvények.
  • Mentés lehetősége Flashben: Air alkalmazások készítése. Fájlba írás függvény.
    Mentés lehetősége Flashben: Szerver – Kliens alkalmazások készítése – XML, php, ranglista készítése.
  • Tervezés fontossága, storyboard készítése a feladathoz. 
  • Fizikai törvényeket figyelembe vevő alkalmazások készítése. Gravitációs törvényeket figyelembe vevő fizikai szimulációk készítése.  3D alkalmazások készítése.
  • Forgó kocka oldalain textúrákkal. XML segítségével változtatható sablon alkalmazások kidolgozása.
  • Összetett projektek tervezése és kivitelezése.